Followers

Memancing Ikan Puyu

Thursday, February 18, 2010


Picture dari google
Bagi yang tak tau rupa ikan puyu...macam nie lah rupa ikan puyu..Sedap di buat pekasam dan makan dengan nasi panas-panas..Kalau pekasam belah utara..taruk beras yang digoreng..bau semerbak..nyum..nyum..nyumm


Balik Kedah minggu lepas, bila jenguk parit sebelah rumah Tok (nenek), ikan puyu meriah lompat2 dari dalam parit..Banyak weh..Maklumla..baru lepas kerat adi..sawah kering, so ikan puyu nie..stuck dalam parit yang digunakan sebagai tali air


Misi saya bermula..nak mancing takde umpan..gali2 tanah tak jumpa cacing..Makcik saya bg idea..Gaul tepung gandum dengan serbuk kunyit and uli2 pastu gentel2 bg kecil jadikan umpan untuk mancing ikan puyu..Nak lagi best..Jemur tepung tu bagi keras sikit..so takla tertanggal dari mata kail bila rendam dalam air


Hasilnya..meriah..letak ja..ikan puyu tangkap..Dalam sejam..dapat la dalam 20 ekor lebih..tak termasuk lagi dengan yang terlepas..dek kerana tak pandai sentap joran..Ikan tu Tok bela coz..takda siapa yang nak makan..since semua org bz..Tak sempat lak saya nak snap picture ..Nanti bila balik lagi..saya cuba snap ikan yang Tok dah bela

4 comments:

NORHAYATI BERAHIM said...

aween, hari tu balik kg..kakak akak masakkan acar rempah ikan puyu, aduh..sedapnya..daging dia manis sangat, tapi tak terfikir nak snap gambar dia dan cara masak dia..isk2..

Lady Arween said...

Kak Yati..Rasanya macam mana? Macam acar Rempah yang guna sayur ka..pedas2 n manis2? Nie lauk org melaka ek? Belah Kedah takde pulak..1st time Aween dgr

ibusinga said...

orang tua2 kata...bukan kita kata..kita belum tua lagi...
sangat bagus bela ikan puyu dalam rumah..

Lady Arween said...

ibu singa: pnh dgr gak cam tu..boleh elak kena pukau...tapi x tau lah btl or tak

Lady Arween @ Food Lover@ Book Lover Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino