Followers

Suatu Ketika dahulu-Ikan Haruan

Saturday, January 30, 2010

Gambar dari google


Masa saya umur 4 tahun , family saya masa tu duduk Kedah , rumah kami keliling sawah padi dan tepi rumah ada parit...Dalam parit tu ada banyak lah ikan darat..Salah satu spesisnya ikan haruan


Kami hidup susah masa tu..so kalu ikan laut tu kira mewah la..Jadi alternatif untuk ikan , ikan darat..Salah satu menu yang mak saya buat ialag Bantut Ikan Haruan..Ikan haruan di beleh tengah dan ada filling sambal kelapa..Seyes masa tu kalu bantut ikan haruan paling sedap..Coz ikan yang di pakai size besar...Tapi kalu sekarang..nak makan ikan haruan kena cium2 dulu..takut hanyir..Lupa daratan betul saya ni..


Selain dari bantut ikan haruan..anak2 ikan haruan yang size besar ikan bilis..di sauk..buang perut dan di masak sambal..tu pun sedap juga..tapi kalu sekarang, rasa tak leh masuk kot..coz ada unsur tak boleh nak telan..Mungkin jugak bila dah pindah Pahang..life dah banyak berubah..Jadi apa yang kesukaan masa kat Kedah dulu dan bukan jadi kesukaan lagi

Dulu masa arwah Wan ada dia balik menjala..saya suka belek2 ikan haruan..masa tu tak tau pun nama ikan haruan..Duk panggil ikan ular coz kepala cam ular


Macam nie la rupa bantut ikan haruan..kira cam ikan sumbat la,yang di panggang atas api

5 comments:

benz said...

kot ada lagi ikan haruan ni aween.. banyak dah pupus dah. aku dulu kecik2 pun makan gak. skg ni mcm dah lama x mkn..
time akak2 bersalin je abang & abah aku cari. sebab elok rapatkan luka. itu pun susah nak dapat..

NORHAYATI BERAHIM said...

aween, akak ingat akak memancing berbelas2 ikan haruan, keli dan limbat yang akak dapat. Seronok sungguh..tapi arwah mak suruh lepaskan balik sbb kami tak makan, kami makan ikan sepat dan puyu sahaja. Sebab ikan tu besar2 sangat..
Satu hari akak memancing dan tinggalkan, esok baru periksa semula pancing..ketika naikkan, tengok bukan dapat ikan, dapat ular..akak..ha.ha.besar pula ular tu...akak dgn abang lari tak cukup kaki..
Tapi sampai skrg akak masih rindukan ikan puyu masak acar, masak lemak pedas..sedap sungguh...

Lady Arween said...

Benz: Sekarang aku nampak kat supermarket ja ..Dalam akuarium kat Jusco..unless balik kedah banyak lah..Biasa orang buat sup ikan haruan..tapi kalu aku cam payah sikit nak makan cam tu

Lady Arween said...

Kak Yati..mancing pakai umpan apa? Kat belah Kedah , orang pakai umpan katak..Aween penah tgk org mancing sampai lunyai katak tu..dah jadi kaler lain dah..duk terendam dalam air..Kalu mancing dapat ular, seriau..tinggalkan terus batang pancing kot...hahhaha..Be;ah kedah ada value ikan haruan..Espeseli buat ikan kering..Sekilo cecah RM 50 coz dah payah nak dapat banyak2 ikan haruan

NORHAYATI BERAHIM said...

Aween, memancing pakai cacing..dulu2 mana ada geli, pakai katak itu kami panggil mengonjoi..bila katak tu melompat, ikan pun gap..best juga tau memancing cara macam tu, tapi yg tukang pancing tu kena gagah perkasa sebab yang selalu tangkap tu ikan besar2..tak terlawan..ha.ha

Lady Arween @ Food Lover@ Book Lover Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino