Followers

Suatu Ketika Dahulu..Rumah Tepi Sawah

Wednesday, June 17, 2009

Entry nie mengimbas balik sekitar tahun 1985..Masa itu saya berumur 4 tahun....Sebelum my family pindah Pahang..Masa tu saya blm ada adik lagi..Manja tak ingat la time tu..Kisah semasa duduk di Kedah, saya tak ingat apa nama kampung , tapi dalam daerah Yan. Parents saya originally from Kedah, infact saya dan dua adik saya juga di lahirkan di Kedah..Ikut kata mak, abah nak anak2 dia ingat yang we all orang utara..Kecuali Haiqal , adik bongsu yang lahir di Pahang.

Masa duduk di Kedah hidup agak susah..Rumah atap nipah..Dinding pun atap nipah..Kalau time hujan dan ada ribut, memang tak boleh duduk dalam rumah..Kena tumpang berteduh rumah jiran coz takut rumah tu roboh. Pernah suatu ketika..Hujan lebat, saya didukung oleh abah ke rumah jiran. Perjalanan ke rumah jiran memerlukan kami melintas parit mengunakan titi ..Titi tu adalah daripada batang pokok kelapa yang diletakkan melintangi parit..Bila abah dukung saya , mak pula menyusuri dari belakang. Sampai di rumah jiran, dalam 10 minit tunggu, mak tak sampai2..Maka abah pun pergi la menjenguk..Rupanya2 mak jatuh dalam parit..Kesian..

Sampai sekarang saya tak boleh lupakan kehidupan kat Kedah. Masa tu, kalau nak makan ikan, ikan parit ja..cam puyu dan haruan..kalau makan ikan laut..kira mewah dah time tu..Kalau aym..makan ayam kampung..Tapi seingat saya takde la plak makan ayam coz mak dan abah memang tak makan ayam...Pernah gak takde lauk..makan nasi gaul minyak lauk or nasi dengan santan dan garam...Adik2 saya tak merasa susah..so kalau cerita kisah ini mesti diaorang tak faham..Saya pernah cakap dengan mak, agaknya kalau kita tak pindah Pahang, silap2 kita masuk BERSAMAMU..ala program yang kt Tv3 tu..Tapi saya bersyukur..yang pengalaman lalu mengajar saya menghargai nilai duit dan menjadikan saya tabah dan kuat seperti hari ini
Macam nie la rupanya ..kampung saya kat Kedah dulu
Kalau tak pernah tengok..rumah daripada atap nipah..Lebih kurang camni la rupanya


5 comments:

tembakaujiwa said...

Kegelapan mencemerlangkan bintang2..kesedihan/kesusahan mencemerlangkan insan2.

Lady Arween said...

Asrul..alhamdulillah..Rasa cam kita punya background nak sama je ..walaupun ko orang laut kan

Anonymous said...

SaSsY : mm...aku xpnh duk dlm suasana ni..tp aku sllu letakkan diri aku dan rs suasana yg cmni..bak kata org tua..langit xsllu cerah kn..mne tau..hidup aku nnt lbh truk ke pe ke..who knws..tp article ni plg aku ske skali..thumbs up! plg sedih bab mak jth..tu..hampir aku nangis..if let say jd kat family ku..

Lady Arween said...

Sassy: tu pengalaman hidup..masa dulu2 mak jatuh parit cam funny..Bila refresh balik..sayu babe coz hidup susah..tak macam orang lain

Anonymous said...

Sayu bila baca entry ni cik lin... Awak memang ada life sebab totally mula dr bawah.. Kalo kita jadi awak, rasanya jadi mcm cerita2 yg kat tv tu.. Tapi alhamdulillah, i'll appreciate every single thing i have rite now.....

*wawa*

Lady Arween @ Food Lover@ Book Lover Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino