Followers

Kakak Nasi Lemak

Wednesday, June 10, 2009

"KAKAK NASI LEMAK"... Ini bukan 18 sx entry..Purely on nasi lemak ok..Masa kat uni, diploma time..Saya adalah salah seorang "KAKAK NASI LEMAK"....Maksudnya saya menjual nasi lemak di kolej Cempaka, Kenanga, Teratai dan Delima...Saya menjual dari bilik - ke bilik..Kira glamer gak la..Kehadiran saya ditunggu-tunggu..


Masa jualan dari pukul 8 malam- 10 malam..Saya menjual sebanyak 50-100 bungkus semalam..Nasi lemak tu dibekalkan oleh seorang pakcik..Tapi saya lupa la nama pakcik yang banyak memberi saya side income nie..Harga ditolak sebungkus RM 0.80 dan saya menjualnya dengan harga RM 1.30..Sebungkus untung RM 0.50..Kalau saya menjual sebanyak 100 bungkus..kira pendapatan semalam sahaja dah RM 50.00..Lumayan tu..Kalah gaji hari yang saya terima sekarang...Belum masuk lagi air mata yang kuar ...kalu pressure kat tempat kerja

Macam nie la rupanya nasi lemak yang saya jual..Seyes saya rindu kan waktu saya menjual nasi lemak di Uni. Duit yang saya dapat tu..saya guna untuk beli kasut dan bershopping..Nama pun boros..mana nak lekat duit...Pernah gak terpikir bila pressure kijer..Nak buka table jual nasi lemak sahaja..Adakah..tanda2 saya akan bertukar kerja??? Hanya masa yang akan tentukan

2 comments:

chefzyco said...

wah...
bila baca post awak ni, teringat masa saya kat kolej jati.. gilakan nasi lemak kat lori kat pintu gate jati.... abang yg sama ke yang tolak nasi lemak kat arween tuh?

pape pun... menarik ah blog arween ni....

Lady Arween said...

chefzyco: tak la..ni nasi lemak pakcik naik moto..Saya tak jual sampai perindu..xleh masuk la..N way..tengs for drop by..Terliur tgk your entry..blh la..buat reference nak makan2 nie...

Lady Arween @ Food Lover@ Book Lover Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino