Followers

Krabi & Hatyai -Part 1

Monday, September 20, 2010

Excited dan best..Itu yang saya dapat simpulkan..Maklumla pengalaman pertama bercuti luar dari Malaysia..Baru sekarang ada rezeki..Itu pun company trip...Kalau tak , tak tau la bila ada peluang


Trip ke Krabi nie naik bas..lebih kurang tujuh jam dari Juru ( Penang) sampai ke Krabi..Melalui 3 negeri di Thailand, Pattalung, Trang dan baru sampai Krabi..Krabi nie sebenarnya nama negeri..bukanlah pulau..baru saya tau..nampak sangat tak pernah nak ambil tau geografi luar dari Malaysia


Mula2 lalu kastam Malaysia di Bukit Kayu Hitam..lepas tu..kastam Thailand..Tour agent saya cakapa..nak cop pasport kat kastam Thailand..kena sediakan RM 1 atau 10 Bhat untuk duit kopi diaorang..kalau tak..lambat la derong cop pasport kita..nak masuk dan keluar. kalau nak pergi Krabi..bulan September adalah masa yang sesuai kerana low season..maka rate hotel dan segala rate yang lain murah lah..dan tak ramai orang..High season pulak macam bulan November ...cuti sekolah masa tu...Kalau travel by car..tandas hanya ada dekat stesen minyak sahaja..dan sepanjang perjalanan..stesen minyak di highway tak banyak..maka kena planning la..time nk pi toilet betul2


Waktu kat Thailand lewat sejam dari kita..so nak bg senang, each time kitaorg berjanji..guna waktu Malaysia..kalau tak..ada yang lewat satu jam la bila berjanji..
Lepas tu bas berhenti lunch di Trang- Restaurant Kuppa. Restaurant nie bawah bukit..kira tepi highway sahaja..Next entry saya tunjuk menunya

View dari Restoran Kuppa di Trang

Pulut Ayam Goreng di Danok..Ni paberet saya..sampai tiga kali pi makan..Ayam digoreng garing..makan dengan pulut yang di tabur bawang & sos thai

Muka excited nak pi Krabi..

2 comments:

NB KARA said...

wah awie pergi bercuti aik. Mesti bestkan. Ayam goreng dengan pulut tu Pak Seyit suka, akak pula tak gemar sangat tapi suka kalau yang letak mangga dengan pulut dan santan tu.
Rindu nak pergi siam, makanan dia orang sedapppp..

Lady Arween said...

Kak Yati: Kampeni trip..bawa badan ja...rezeki Aween la..Pulu n ayam goreng memang best...nak plak panas-panas..kalaua yang ngn mangga..Aween mkn kat hatyai..mangganya masam..so agak keciwa..Makanan diaorang sedap dan murah..nk plak ..segala macam kerabu

Lady Arween @ Food Lover@ Book Lover Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino