Followers

Masak2-Salted Egg Crab

Saturday, July 24, 2010


1.Ketam dibersihkan dan disiang ikut suka korang. Selepas tu goreng sehingga masak dan asingkan daripada kuali.
2.Pecahkan telur masin (biasanya telur itik) lebih kurang 2-3 biji dan pukul sehingga kembang. Bahagian kuning telur mungkin keras dan anda mungkin memerlukan mesin pengisar untuk tujuan ini.
3. Dengan sedikit minyak, tumis sedikit bawang merah dan putih.
4. Masukkan telur yang telah dipukul tadi.
5. Masukkan sedikit daun kari dan cili padi.
6. Masuk gula n garam ikut rasa.Pastu siap la..Try la kalu ada masa..kompem jilat jari woo

7 comments:

ERMAYUM said...

salam balas dear :)
oo i suka crab ni but i rebus dulu telur asin tu and korek kuning dia and tumis balik :) - but esok2 i try cam gini lak

Lady Arween said...

salam ermayum...thanks ek ziarah balik..kalu blend telur kuning nie ala2 chinese punya sea food...kalau goreng..air ketam dah kurang..kalau tumis cam chilie crab pun blh gak

Anonymous said...

x hanyir ke cik lin?
aku xpenah mkn crab msk camni, kene try ni...
telor tu kene blend dulu ek?
-dayah-

Lady Arween said...

dayah..tak..lagi mantap..telur kuning ja tau..blend..telur putih x pakai

Lady Arween said...

dayah..tak..lagi mantap..telur kuning ja tau..blend..telur putih x pakai

Ayu said...

omg, sedapnya..ayu mkn kat restoran amy search tu mmg sedap sgt..nk buat mmg x tau..tq for recipe, blh try nnti..

Lady Arween said...

Ayu..sila2..simple ja resepi nie..Nak gak try kat Cheng Ho..takde kesempatan lagi pg sana

Lady Arween @ Food Lover@ Book Lover Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino