Followers

Makan2: Original Kayu Nasi Kandar: Kelana Jaya

Friday, September 30, 2011


Nie melayan bos saya mengidam. Bos saya kalau lapar yang over taste dia pergi makan nasi daun pisang or nasi kandar. Harga yang saya ambil nie quite reasonable, rm 7.50. Dan yang lainnya ada tabur serbuk goreng apa ntah. Rasa lagi sedap.saya suka kalau makan macam nie , kuah kari campur n campur kuah ayam madu. Baru kaw, ada rasa manis2 cikit.

Lagi versi bubur nasi

Thursday, September 29, 2011


Bila lapar, nak cepat dan tak banyak barang basah dalam peti, maka inilah hasilnya. Bubur nasi taruk bawang goreng n telur dadar yang di hiris. Makan pulak dengan sambal kicap, memang layan la.

Yong Tau Foo With Mushroom Sauce


Selalu pilih kuah sup, kuah manis or kari. Saya try pulk kuah cendawan. Makan kat foodcourt sunway pyramid tapi rasanya tak maukla.

Apa Ada Dengan Harga!!!

Wednesday, September 28, 2011


Moist choc cake ni saya beli di stesyen petronas . Sebuku panjang tu harga hanya RM 12.00, orang melayu yang buat. Rasanya sungguh sedap, tak terlalu manis dan ada rasa pahit2 cikit. Lembut dan toppingnya tak la tebal sangat sampai muak. Kek ni lebih sedap dari kek secret recipe. So apa ada pada brand and harga kalau kek biasa lagi sedap. So harus ulang beli lagi lepas ni.

Ayam Goreng Tomyam

Tuesday, September 27, 2011


Menu yang simple dan cepat disediakan. Saya perap ayam dengan pes tomyam, after 10 min goreng bagi garing , taruk daun limau purut dan bawang besar. Makan panas2 dengan nasi putih, sungguh layan.

Unplanned aktiviti makan2: Seoul Garden

Monday, September 26, 2011

Asalnya mmemang tak plan nak keluar pasal esok nya saya nak buat open house. Dengan rumah tak kemas lagi, main gamble ja peri One Utama. Skran la yang mula2 sms cakap," Beta lapar, mari bbq daging kat Seoul Garden."

Maka inilah hasilnya. Buffet dinner ni dalam 47 pluss cam tu per head. Yang turun adalah saya, yanti, skarn n wan gilera. Sorry la no pic orang. Pic makanan ja. Kami asik ulang ambil lamb yang diperap dgn sos apa ntah. Memang sedap. Non stop makan lamb. Alang2 bayar mahal, takkan nak ambil ayam ja kan. Selain tu ada la gak sotong n belut yang diaorang ambil. Memang best arr makan berebut.


Terima Kasih Semua

Semalam saya buat open house untuk kawan2 opis,kawan2 uni, kawan2 sekolah dan jiran2. Menunya adalah nasi hujan panas, ayam masak merah, acar, nasi impit dan kuah kacang. Terima kasih pada yang datang ,maaf atas kekurangan layanan yang diberi.

Menu Bekpes Terbaru Dari Mc D

Friday, September 23, 2011


Dah cuba menu baru set bekpes Mc D? Pagi tadi saya berpeluang makan mc chicken dgn english muffin. Sesuai sangat untuk orang yang tak suka makan sayur macam saya. Cuma ada satu ja yang tak berapa masuk, mayonese yang rasa masin2 tu macam tak sesuai ja dgn set ni.. Bagi saya hanya cheese lapis daging ayam dah bagi kombinasi rasa yang best. Kalau belum cuba, boleh la pergi bekpes kat mc d and order set ni.

RM 6 ringgit rupanya...

Thursday, September 22, 2011


Dah lama saya tak order nasi goreng usa. Sekali tapau dan bila bayar harganya RM 6.00, duk ingat harga dalam 4 ringgit lebih ja. Kalau nak jimat belanja, kena masak la jawabnya.

Makan2: Nasi Ayam Gemas: Felda Sungai Koyan 3, Pahang

Wednesday, September 21, 2011

Nie makan2 masa nak pergi meeting kat tempat client. Restoran ni terletak di Felda Sg Koyan 3. Price range kat sini boleh tahan mahal gak la. Satu set, tanpa air yang saya order tu dalam RM 7.00. Kaya2 orang Sg Koyan ni ek :p.

Kerabu mangga yang tak berapa crunchy. Tapi rasanya, not bad.

Ni bos saya punya order. Nampak macam menarik ja ayam goreng rempah yang dia order.

Set ayam madu yang saya order. Too sweet, macam tak berapa match ja dengan ayamnya.kuah madu nya too sticky.

Mari mengumpul saham akhirat


Kawan2, saya dengan rendah hati,memohon derma ikhlas dari kawan2 untuk membantu Puan Ramlah mengumpul pembiyaan bagi menampung kos pemindahan hati bagi suaminya. Anda boleh menderma terus kepada no akaun tertera. Semoga Allah membuka hati kita semua untuk membantu Puan Ramlah.

Makan2: Juara Ikan Bakar- Tanjung Lumpur, Kuantan

Monday, September 19, 2011

Raya ke dua hari tu..saya dan family langsung pergi ke Tanjung Lumpur. Ini adalah satu-satunya kedai makan yang bukak..maka layan je la..ramai orang datang hari tu pasal dah takda pilihan lain. Tahap kesedapan makanannya average la dan harganya pun berpatutan..Still ok pasal mengenyangkan..Saya order udang kunyit, kailan ikan masin, tomyam seaffod, telur dadar dan ikan kerapu masak tiga rasa.





There Goes My RM 50 notes


Semalam ada group of budak2 datang beraya kat rumah. Diaorang ni cucu makcik bawah rumah. Oleh kerana dalam purse saya ada sekeping ja notes 50, maka rezeki budak2 ni lah. Saya suruh yang paling besar tu, balik rumah divide equally dengan cousin2 yang lain.Rezeki budak2 ni lah.

La counting the days utk duit claim masuk.

Ole- ole Dari Kampung

Sunday, September 18, 2011

Family saya datang dari kg termasuk pak lang n maklang. Mak siap tapaukan menu2 kat bawah untuk saya. Memang best sangat2. Haish terliur la bila tengok lagi gambar ni.

Pajeri rebung madu. First time makan ni, terus jatuh cinta. Takda rasa pedar2 or bau tak best.

Ikan lengat goreng

Pajeri nenas

Mari Membeli Sambil Menderma

Thursday, September 15, 2011




Nak Beramal sambil membeli?


Naj jumpa NOVELIS NORHAYATI BERAHIM, bergambar dan mendapatkan autograf beliu serta membeli novel terbitan NB KARA?


Nak dapatkan novel-novel terpakai Bahasa Melayu Dan English dengan harga RM 10 per naskah?


Anda boleh baca entry di bawah untuk detail:


Kredit to Kak Norhayati Berahim.





Dunia penulisan sangat luas. Kami mempunyai rakan-rakan di dunia penulisan kewartawanan, kreatif, blogger, kritik dan lain lain lagi. Bak cubit paha kiri paha kanan terasa juga, begitulah kami apabila ada rakan penulis kami yang memerlukan bantuan dan menghadapi masalah. Ramlah Zainal ialah wartawan Harian Metro dari meja hiburan. Saya atau anda mungkin tidak mengenalinya secara dekat ttp dia kini diduga Allah kerana suaminya mengalami masalah hati yg kritikal. Disebabkan itu hati suami Ramlah perlu diganti segera.
RM150,000 diperlukan bagi tujuan pembedahan ini dan ia bukanlah jumlah yg sedikit.
Pihak Harian Metro mahu mengadakan kutipan derma dengan cara melelong barang-barang dari para selebriti dan artis-artis. Sebenarnya sesiapa pun boleh turut serta jadi kami memikirkan mengapakah kami tidak turut sama? Jadi kami juga mahu melakukan susuatu. Kami mahu menjual novel-novel kami dan darinya akan mendermakan 35 peratus kepada suami Ramlah.
Acara lelongan ini akan berlangsung pada 17hb Sept 2011 di NST, Jalan Riong, Bangsar jam 12 tghr - 7 malam. Marilah beramai-ramai datang menemui kami di sana. Dapatkan novel2 NB Kara sambil menderma kepada Ramlah supaya suaminya segera dapat melakukan pembedahan.
Kini mungkin masa Ramlah, esok lusa mungkin masa keluarga kita atau masa kita pula. Mari beli novel sambil menderma demi tujuan murni ini.


Ini petikan dar blog kak Yati yang saya share dengan kawan2 semua...Mari menjayakan program amal ini bersama-sama.

Jemputan Open House

Tuesday, September 13, 2011

Sila abaikan gambar di bawah yang redundant okeh. Saya upload pakai BB, payah nak edit. Berikut adalah rumah kawan2 yang saya dah pergi beraya.

Rumah Candy: Nasi dagang n kari ayam. Kelas nasi dagang mak dia buat, boleh order la kalau nak buat makan2. Mak candy yang buat, bukan dia. Kalau candy yang buat, jawabnya kena beraya kat mamak ja. Makan roti telur ngn the tarik.

Rumah kak yati: meriah gak, sambut besday kak kham. Ada sate, mee kari n soto ayam.

Rumah kak kusyi: laksa kuala kangsar you..kelas gitu. Ada dengdeng daging lagi. Sedap hingga jilat jari. Ada jeruk mangga yang crunchh n yang paling mahal ada karipap cheese n bunga api tembak berdas das. Sori la, nak upload pic, pic gelap la pulak.

Rumah Kak Balqis: soto ayam n roti jala. Sambal kicapnya kaw. Pedas dan rasa nak tambah lagi.

Rumah Dila ex roomate kat uitm : makan soto ayam n sate yang mak mertua dia buat. Kuah sate n sate adalah superb okeh.

Rumah jiran, yang saya selalu lupa nama, padahal hari2 borak. Fail betul la saya ni. Jamu bihun sup n soto ayam.

Kesimpulannya, menu soto ayam adalah femes sempena open house. Kenapa soto ayam ja org buat, bukan sotyo daging org buat . Ada orang2 johor yang nak jawab tak??


Nie soto kat rumah Dila lak. Kuahnya memang pekat dan terangkat.

Soto ayam rumah kak Balqis. Sila usya sambal kicap nya. Memang tergoda la dengan kepedasannya.

Jalan2: Bukit Gambang Water Park

Dah lama lepas baru nak upload kat sini. Masa hari raya ke dua, kami sekeluarga pergi ke sini. Untuk orang dewasa RM 23.00 dan kanak2, RM 15.00. Mula2 imagine macam Sunway Lagoon , rupa2nya ala2 Wet World Shah Alam..Main air dan main pelampung je arr.Tapi boleh la..pasal adik saya Haiqal asik sebut ja..maka sampai la gak..Kitaorang siap bawak makanan dari rumah...siap ada nasi kuning dengan sambal ikan bilis, ketupdat daun palas n rendang dan kuih bahulu..syiok woo, sejuk2 makan kuih bahulu cicah dengan teh o panas.

Kami sekeluarga..kurang sorang lagi adik yang bekerja di hari raya..Termasuk la adik ipar saya jugak.




Posing before berendam
Nie la suasana kat sana..penuh dengan orang mandi manda..sini mandi pakai suar treck pun ok..
Sweet couple yang sporting bangat
Tengok..abah siap boleh posing lagi


Budak dan bakal bapak budak..

Tempe goreng yang spesel

Monday, September 12, 2011


Sedap rupanya tempe digoreng salut tepung dengan daun bawang. Rasa macam cekodok or jemput2 dah. Resepi ni bibik sari yang buat. Pasni boleh minta resepi n buat sediri la pulak.

Tak Bestnya....

Friday, September 9, 2011

Saya agak stress handle satu Taiwanese client..banyak spare parts yang saya quote digunakan untuk price bargaining dengan supplier lain..Memangla competition is high..tapi tolong la be fair..Job yang 3 k punya value kena revise sampai enam kali tapi kesudahannya tak dapat pun job nie..Kalau job 3 k..berapa sangat ja yang boleh squeeze pun ..tak kena gaya tak sampai pun RM 50 dapat di jimatkan..Tu yang buat saya sangat sakit hati...Rasa macam tak nak layan ja customer yang macam ni...Buat saya stress dan lapar..Bila makan banyak lak..nanti berat badan naik..Haishhhhh

Mengidam Lagi...

Wednesday, September 7, 2011

Saya nak makan di Seoul Garden..tapi la kena tunggu ada member. Lagipun weekands, bulan ni banyak jemputan rumh terbuka..maka harus penuhi la jemputan yang ada.Dah terliur ja..duk ingat BBQ daging yang perisa kopi ni..Haishhhhh

Aidilfitri 2011

Tuesday, September 6, 2011

Rumah saya takda tema..apa ja kaler, suka hati tuan punya badan...
Adik saya , Hafiz dengan wife dia, Azliyana


Nie anak manja abah, Haiqal..adik bongsu saya yang beza umur 20 tahun dengan saya..sekarang darjah 4. Ada sorang lagi adik saya, Syahril, tak balik beraya..Dia kerja..katannya nak kejar Triple gaji...memang mata duitan gak la budak ni

Menu Raya

Monday, September 5, 2011

a onblur="try {parent.deselectBloggerImageGracefully();} catch(e) {}" href="http://4.bp.blogspot.com/-WAtal0XlZXQ/TmQILoBPG1I/AAAAAAAAEFI/N3HX-9UJ70E/s1600/Hulu%252520Lepar-20110830-00870.jpg">


Ini adalah antara menu raya kat rumah saya. Lemang, rendang dan mee kuah . Ada gak ketupat palas, tapi lupa nak snap. Oklah, nak start kija dah. Daaaaa

Lady Arween @ Food Lover@ Book Lover Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino