Followers

Salam Aidilfitri

Sunday, August 28, 2011


Salam aidilfitri. Salah dan silap harap dimaafi.

Day 24

Thursday, August 25, 2011

Sesi buka puasa dengan opismate di Shogun. Lama tak datang Shogun, banyak menu best yang saya suka dah takda macam peking duck, lotus yang di goreng macam kerepek pisang, dan kuih jepun yang ada inti kacang merah.



Jangan terpedaya. Saya tak makan yang raw punya. Ni snap dari kawan saya punya plate.


Shark finn soup yg dah kureng sedapnya. Banyak sangat tepung jagung la.


Dessert, white fungus dengan longan n buah nipah.tak tau macam mana buah nipah, sila gugel.

Day 23

Wednesday, August 24, 2011




Menu beli ja. Nasi tomato, ayam kicap rempah dan murtabak. Dah minggu2 akhir ni, nak masak pun malas ja rasanya.

Day 22

Tuesday, August 23, 2011



Masak simple ja. Ikan bilis goreng taruk bawang n cili padi, wantan n nugget goreng. Takda mood nak masak beria.

Day 21

Monday, August 22, 2011

Ea onblur="try {parent.deselectBloggerImageGracefully();} catch(e) {}" href="http://3.bp.blogspot.com/-5RxyppS6KSQ/TlGCRQlCrAI/AAAAAAAAECg/6Vv6dhiCJ8c/s1600/Sungai%252520Buloh-20110821-00782.jpg">




Sempena kedatangan tetamu istimewa saya masak nasi butter, ayam masak merah and sad tomato. Thanks ya Benz, sudi buka puasa di rumah saya. Jangan serik2 nak datang lg tau.

Day 20

Sunday, August 21, 2011






Sesi buka puasa and gathering dengan budak2 chat. Jangan tak tau saya nie dulu mirc tegar.hahahhaha. Menu nya pasta dan ada puding koktel. Yang bakar2 pulak ada ayam, daging, kambing dan ikan salmon. Bahagian perap2 ni budak2 lelaki yang buat. Sedap n lembut ja dagingnya. Siap ada mashed potatoes lagi. Buat kawan2 chat saya, terima kasih atas jemputan. Tahun depan jemput la lagi.

Day 18 and Day 19



Day 18 berbuka puasa dengan nasi goreng ikan lengat n kuih muih. Takda idea nak masak sangat.

Day 19 buka puasa di SACC Convention Centre . Bateri kong, tak ambil pic. Tapai saya tak makan banyak pasal takda selera sangat. Makan kambing panggang n sesenduk nasi. Seb baik makan free. Kalau tak rugi ja makan buffet, makan takat tu sahaja.

How Desperate A Person Can Be???

Thursday, August 18, 2011


Saya nak buat sesi luahan rasa sedikit..Kalau ada yang involve dan tersinggung dengan entri ini, saya minta maaf siapa2. Ceritanya bermula dengan seorang teman uni BBM saya minta jumpa sekejap..Dalam hati saya dah boleh agak, sah nak promote MLM punya produk la nie..Bayangkan la..orang yang lama tak bertegur, tup-tup minta jumpa..mesti dalam hati dah boleh..ada something fishy la ni.


Saya pun berjumpa la kawan saya ni ( saya gelarkan A). A datang bawa upperline dia..Cerita la macam2 pasal produk...Saya awal-awal lagi dah bagitau A yang saya nie anti MLM dan kalau jumpa tiada jaminan saya akan beli produk dia ataupun jadi downline dia. Being in the sales line macam-macam orang yang saya jumpa, so kalau bab-bab nak mengelak runner2 MLM nie..saya agak mahir la.


Masa jumpa siap bawa borang membership lagi..Memang la membershipnya tak mahal, kurang dari seratus tapi bagi saya kalau tiada kepentingan dan saya memang tak pakai produk2 tu, tak perlulah saya nak jadi membership. A siap cakap, takkan la amount yang bawah RM 100 tu tak mampu? Dia tanya di BBM, saya tak balas la..Dari buang duit macam tu, baik duit tu buat derma pada yang memerlukan, ada gak saham akhirat.


Minggu lepas A start BBm saya lagi nak minta BBM pin dua orang kawan saya yang kerja dengan gomen..MLM runner niememang dah di ajar, golongan mana yang mudah nak dijadikan sasaran. Salah satunya gomen staff, pasal gomen staff senang nak dapat loan. Saya pun call la kawan saya B & C bagi tau pasal A yang giat nak cari downline ni. B cakap memang A ada duk sms dia tapi dia ignore pasal dia pun tak percaya MLM bussiness. C pulak cakap jangan bagi pin no dia pasal C nie jenis tak reti nak say no. kang ada yang terjebak lagi.


saya kesian pun ada dengan A ni..kalau dia contact kawan2 pasal nak suruh join bussines MLM dia..end up kawan2 pun akan lari. Nak kata A nie hidup susah tak, dia dari family yang senang, A kija gomen dan laki A nie pun kija dalam oil n gas. Tapi dek terpengaruh dengan MLM bussiness dai sampai jadi desperate macam tu.Buat A, kalau dia ada baca blog ni, harapan saya dia cepat sedar. Jangan dek kerana MLM business, semua orang akan lari dari dia...


Panjang gak entri ni..lama tak buat sesi luahan perasaan..hahhahahaha

Day 17

a onblur="try {parent.deselectBloggerImageGracefully();} catch(e) {}" href="http://2.bp.blogspot.com/-Cquj3_B1uaI/TkyINTVKfvI/AAAAAAAAEAw/0WIPtrRzcP0/s1600/Ijok-20110817-00753.jpg">


Saya masak simple ja. Sup sayur, sambal ikan merah dan nugget. Harini duk pikir apa nak masak lak..kang kalau malas, goreng ikan bilis n taruk bawang je la untuk berbuka.

Day 15 and Day 16


Day 15 saya beli set nasi ayam percik di ayamas. Saya suka set ayam percik ni pasal ayamnya terasa rempah la. Dah tentu licin saya makan.

Day 16 saya buat nasi goreng. Malas nak snap. Makin lama makin pendek entry saya. Takda mood punya pasal.

Day 12, 13 and 14

Wednesday, August 17, 2011



Saya lump kan sekali day 12,13 and 14. Day 12 berbuka di rumah Ummu Sofiah. Menunya adalah kuih muih, daging, udang kunyit dan ada nugget. Yang tu yang saya ambil la.

Day 13 di Teratak Rahmat berbuka dengan ayam panggang dan salad, kurma daging dan kuih. Memang sedap la ayam panggang yang disediakan di Teratak Rahmat.

Day 14 saya tapau pulut dan ayam goreng di Wang KelianM kalau dapat makan pulut tu time panas2 memang kaw la. Syukur dapat makan pulut n ayam goreng. Lama tak makan kat sana.

Kembara Ukhwah Ke Utara

Alhamdulillah, Kembara Ukhwah Ke Utara telah selesai dengan jayanya. Berikiut adalah gambar2 yang saya ambil dari FB kak BALQIS , kak saya minta izin copy picture nie ya. Saya tak bawa kamera. Minta halalkan.

Anak2 rumah Ummu Sofiah dengan baju raya yang sudah siap di tempah..Baju raya ini adalah hasil dari sumbangan rakan2 semua.


Bersama dengan adik dari Rumah Teratak Rahmat. Siap ada kad raya lagi

Sumbangan untuk adik2 rumah Ummu Sofiah..ada kuih raya, duit raya, and tuala


Sumbangan untuk adik2 perempuan, berupa telekung,kuih raya, duit raya san tuala.


Untuk cerita lanjut boleh baca di blog kak Norhayati Berahim dan Kak Kusyi Hirdan.


Saya bagi pihak kawan2 yang lain mengucapak ribuan terima kasih atas derma kalian. Hanya Allah sahaja yang dapat membalas budi kawan2 yang menderma. Segala salah dan silap semasa mengendalikan Kembara Ukhwah ini harap dimaafkan. Semoga kita berpeluang menjayakan aktiviti seumpama ini di lain kali.

Day 11

Sunday, August 14, 2011


Berbuka puasa di rumah kak yati. Meriah menunya, ada mee kari, sate and kuih palin seksi, puteri mandi. Lama tak makan puteri mandi ni, dapat gak la makan akhirnya. Thanks to kak yati atas makanan yang disediakan.

Day 10

Thursday, August 11, 2011

Day 10, saya masak sotong goreng daun basil, sayur sawi dan wantan goreng. Masak simple2 janji janji mengenyangkan.



Day 9

Wednesday, August 10, 2011


Menu beli ja. Nasi briani n ayam masak kicap. Sedap dan tak kedekut bahan. Maka boleh beli lagi la pasni.

Preparing For A New Phase


Saya dalam process untuk bertukar kerjaya lagi. Sekarang dah start hantar resume sana sini. Doakan semuanya dipermudahkan untuk saya. Amin.....

Day 8

Tuesday, August 9, 2011


Menu beli ja. Nasi ayam percik. Ayamnya sedap tapi nasinya sejuk dan kurang powpower. Harga RM 4.50.

Day 7

Menu tapau dari kampung. Cucur udang, pajeri jantung pisang dan ikan kembung lengat. Balik sg buloh tinggal nak panaskan je la.



Day 6

Sunday, August 7, 2011


Pajeri jantung pisang yang tak sama dengan yang dibeli. Saya paling suka pajeri jantung pisang lebih dari pajeri terung n pajeri nenas.

Cencaru sumbat dengan sambal kelapa. Yummy!!!

Kuih beli, cucur badak n tepung bungkus. Tepung bungkus kurang inti, tak puas makan. Cucur badak lak,macam makan minyak sikit. So kurang enakla.

Cucur udang air tangan mak yang memang saya takkan miss setiap kali bulan puasa. Nak cucur udang yang best, jangan guna serbuk penaik, baru tak muak makan banyak.

Home made kuah kacang yang sedap.

Lady Arween @ Food Lover@ Book Lover Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino