Followers

Rokiah VS Robiah

Thursday, July 29, 2010

Insiden berlaku hari Rabu baru nie..masa tengah cari rumah sewa untuk adik saya yang kije kat Rembia, Melaka...Dapat contact makcik nie kat mudah.com.my..cayalah makcik nie..Dah call..dia cakap rumah dia tepi highway kaler hijau putih and dia tunggu bawah pokok...


Saya dengan Helmie ( my opismate) pun jumpa la satu rumah..siap ada satu makcik tunggu bawah pokok rambutan..Kitaorang pun masuk parking rumah dia..dan bagi salam..siap tanya lagi..ini rumah makcik Robiah ka??


Makcik nie pun jemput kitaorang masuk rumah dia..Pastu saya bg tau makcik tu..Sayalah yang call dia tadi..Makcik tu pun macam blurr ja..pastu dia cakap..makcik takde telefon awak..awak pun takde telefon makcik...Pastu Helmie tambah lak..saya baru ja call Hp makcik tadi...Makcik tu cakap..makcik takde hp..anak mackcik yang duduk Kl ja ada HP...


Ini bukan makcik Robiah ka? Tanya saya..pastu dia jawap..tak..macik nama Rokiah..
Adess rupanya silap rumah..siap timing betul lak tu..tunggu bawah pokok..Kelakar pun ada..kesian gak tgk makcik Rokiah tu..Jgn bimbang makcik..tiap kali saya lalu jalan Alor Gajah - Melaka tu saya mesti tak lupa rumah makcik punya


P/s: Entri takde tanda baca..paham2 je la ek..kemalasn melanda

Makan2-Pizza Milanao-One Utama

Sunday, July 25, 2010


Semalam ukur jalan kat One utama..Pastu try kat PIZZA MILANO..nie kat old wing..harga berpatutan..Service cepat dan taste not bad..Banyak choice lak tu


Seafood Spegheti...Ada ketulan ikan, sotong dan udang..sos nya rasa macam sos prego ja..tapi licin la saya makan

Seafood Pizza..ada sotong , udang dan tuna yang sangat banyak..bagi yang suka tuna..piza nie mesti kena dengan selera la..

Masak2-Salted Egg Crab

Saturday, July 24, 2010


1.Ketam dibersihkan dan disiang ikut suka korang. Selepas tu goreng sehingga masak dan asingkan daripada kuali.
2.Pecahkan telur masin (biasanya telur itik) lebih kurang 2-3 biji dan pukul sehingga kembang. Bahagian kuning telur mungkin keras dan anda mungkin memerlukan mesin pengisar untuk tujuan ini.
3. Dengan sedikit minyak, tumis sedikit bawang merah dan putih.
4. Masukkan telur yang telah dipukul tadi.
5. Masukkan sedikit daun kari dan cili padi.
6. Masuk gula n garam ikut rasa.Pastu siap la..Try la kalu ada masa..kompem jilat jari woo

Dalam Perancangan

Hurm..rasanya nak buat online bussiness yang kedua..tapi tgh pikir nak jual apa ek..idea...owh idea..mana ko pergi ek?

Suatu Ketika Dulu

Thursday, July 22, 2010


Nie masa form Five...Rindu nak pergi balik time tu..Takde rasa bimbang & stress pasal kije..pasal hdp sangat..Hanya perlu belajar dan ikut peraturan sekolah sahaja..Tapi napa ek dulu2 tak belajar beria pun..Malas gak..sama macam sekarang..penyakit malas..Bila duk usya gambar2 lama...Rindu pulak pada kawan2...

Masak2-Kerabu Kedondong

Wednesday, July 21, 2010


Sesi masak2 yang tak cukup bahan..simple ja..kena ada buah kedondong yang di cincang..ikan bilis digoreng garing ditumbuk dengan cili padi..nak pedas taruk cili padi lebih..perahan limau nipis..kalau guna limau kasturi lg wangi..garam n gula secukup rasa..kalau nak lagi best taruk kacang goreng dan bunga kantan yang dihiris..gaul semua bahan..pastu siap la...simple ja

Makan2-Secret Recipe-Taipan Senawang

Monday, July 19, 2010

Sesi jejak kasihan dengan Dila , my ex classmate..Dia kije buat jalan kat Senawang..Cayalah ..tahan panas betul kawan saya nie...Dia ajak lepak Taipan Senawang..Tak tau lak..kat Senawang pun ada Taipan

Nama pun lepak SecretRecipe..Haruslah order kek kan..banana choc. cake..Dah tentu2 kena taste saya

Nie saya punya order..set nasi dgn ayam masak asam..not bad rasanya..kuah dia agak best coz ada rasa masam n manis nenas

salad lobak @ acar lobak..lupa lak rasanya nya macam mana..ke saya tak makan pun salad nie..

Dila punya order..set nasi ada sate..tapi xde kuah kacang..cam x lengkap ja

Epal Asam Boi..Tapi still rasa Lime dengan Asam Boi..kombinasi yang mantap

Makan2-Uncle K Kopitiam-SACC Mall


Akhirnya..saya berjaya kuar dari kemalasan ...nie 2 minggu lepas punya makan2..Saja cuba tempat baru..Kedai nie depan dengan Noodle Station , SACC..Menu char Kuateow...Maam mana gambar nampak oily..in real pun macam tu la..taste average sahaja..Tapi jangn order minuman Teh Laicinya..Kelat betul rasa tehnya..tak mix well dengan laici

Stress

Thursday, July 15, 2010

Tuan punya blog nie agak stress dgn kije..Harap2 kerajinan akak datang balik dan blog nie tak lama la bersawang...Penat berpikir membuatkan semuanya jadi malas...Daaaaaaaaaaaaaa

Makan2-Kayu Nasi Kandar-Sec 7

Monday, July 12, 2010

Teringin makan kari..pastu pekena Kayu Nasi Kandar kat Sec 7

Tadaaaa..Nasi yang berharga RM 8.80..ayam goreng + sotong seekor ngn kuah..campur air siarap..RM 11.00 lbh..mahal btl lak air sirap kat sini

Ayam goreng yang sedap..tapi x cukup garing

Closed Up : sotong

Menu Orang Bujang

Sunday, July 11, 2010

Jemu makan beli..so hari nie Vivi n Mahan rajin masak..menu asam pedas ikan dan seperti yang di bawah..sambal kicap je yang saya buat..hari nie..mood takde nak masak..maka tu je la yang saya tolong housemate saya...layan mata je la ek








Makan2-Sushi King-OU

Saturday, July 10, 2010

Mengidam nak makan SOTONG KURITA kat Sushi King..Tapi agak keciwa bila sampai outlet sini kerana
(1) Service nya slow..punya lah lama nak tunggu derong hantar piring cicah ..compare dengan outlet kan Sunway Pyramid..mungkin tak cukup staff kot
(2) Tak banyak pilihan..asik repeat dish yang tak bapa best..bayangkan la..kalau unagi tu berturut ja..tak byk luak pun..Takde salmon skin yang digoreng garing...keciwa..kalau nak makan puas2 dan byk choice..sila pergi ke Sunway Pyramid ok..

Datanag Sushi King nak makan SOTONG KURITA ja..tapi keciwa..dapat 2x makan ja..derong x byk produce






salah satu menu baru..set nasi dgn ayam..

Ini pun saya lupa apa nama..side order gak..ikan yang di grill perah lemon..ikan nie penuh dgn telur..Cik Wawa yag rekomenkan..tapi saya tak blh masuk sgt la
a onblur="try {parent.deselectBloggerImageGracefully();} catch(e) {}" href="http://3.bp.blogspot.com/_SJDiSTZwjAU/TDfHBPoNdjI/AAAAAAAACRc/kNuoGRRPOmo/s1600/Image1591.jpg">
Side Order..Saya lupa apa nama..sotong celup tepung

Coke with Vanila Ice Cream

Saya yang ikutkan sahaja...

Thursday, July 8, 2010


Mula2 naka makan nasi..dah order siap dengan sup daging..ada pulak orang nak makan western..grill chicken dengan black pepper sauce...Sampai2..saya yang rasa dulu..Terus terbekenan dengan kauhnya..ada manis2 dan peda black pepper...Baru dua tiga suap..dah dengar jerit gol... ( Masa tu Argentina vs Jerman)...Ehh..dah minit ke berapa nie ek..rasa cam kejap ja..kata saya pada dia...Tangan duk laju ja suap makan ayam..yang bukan saya punya order...Silalah layan pic ja..Maaf la ek..Menu SOTONG takde kali nie..nest entry ada menu SOTONG KURITA...Jgn marah ek..penyokong Jerman...hahhahhahhaha

Bila Mood Boss Saya Baik: Taipan, USJ

Wednesday, July 7, 2010

Jumaat lepas mood boss baik..so dapat makan free lagi..nasi daun pisang kat Taipan..saya tak ingat nama restoran..tapi tak silap saya..ni saja restoran yang served nasi daun pisang kat arae Taipan

Yeah..nasi daun pisang..kuah kari ayam campur kari ikan..sungguh layan

Sayur Terung ni sedap gak..manis2..tapi yang lagi best..timun ni di masak dengan tairu rasanya..sejuk..rasa fresh

Mula2 saya ingat peria..ta[i rupanya bukan..tak tau sayur apa...tapi sedap dan tak pahit

Sotong Goreng..saya suka sotong yang di celup tepung dan di goreng garing macam ni

Kari Telur

Kue Teow Hong Kong

Tuesday, July 6, 2010


Meh jamu mata..antara paberet lunch saya..tak terlalu pedas dan tak muak..kalau ada kedai yang taruk laici..lagi best..wangi ja bau laici plus ada sayur2 yang fresh...Kalu nak yang kaw..kuah kerna jernih dan tak berketul tepung jagung..kalau pekat sangat tepung jagung..muak

Lunch Di Starbucks- Sunway Pyramid

Sunday, July 4, 2010


Balik dari meeting ...lapar tak ingat..tapi opis mate saya rush for meeting yang lain..jad nak cepat punya pasal..lunch ja kat starbuck..Saya pesan maggo apa ntah..lupa lah...

Saya lupa apa nama..tapi ada telur plus mayo as inti


Tuna sanfwich..rasa yang cam tuna dalam tin ja

Muffin..manis sgt rasanya

Saya punya order..Mushroom sandwich

Close Up..nampak tak chese yang melekat-lekat tu? Sungguh sedap..bauk mushroom dengan cheese yang kuat..Tak menyesal la order nie..kira kenyang la saya lunch

Lady Arween @ Food Lover@ Book Lover Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino